Ponedjeljak, Rujan 24, 2018

Pogled u retrovizor

Početak nove poslovne godine obilježen je podvlačenjem crte pod prethodnu koja je bila dinamična, intenzivna i, osim svakodnevnog redovitog rada, obilježena razvojem i lijepim aktivnostima.

Naša je redovita djelatnost precizan i već dobro uhodani mehanizam, dospijeće oko 1000 svezaka građe na police ritmično: od želje u dokumentu voditeljice nabave, preko narudžbe i obrade do knjige na polici i katalogu Knjižnice. A onda tek započinje životna avantura svake knjige…

Struktura nabave ovisi ponajprije o potrebama naših korisnika te smjernicama nabavne politike utemeljenim na misiji, ali i o nacionalnoj nakladničkoj produkciji i trenutnom stanju na tržištu. Osim kupovine, razvoju fonda značajno doprinosi Otkup Ministarstva kulture RH kao i darovi građana, udruga, ustanova i tvrtki. Zahvaljujući tom modelu, u strukturi prinovljene građe dominira lijepa književnost domaćih i stranih autora, stručna i popularno-znanstvena literatura, stripovi, kao i knjige za djecu i slikovnice. Postavljeni cilj i zadatak za dalji razvoj fonda jest pojačana nabava neknjižne građe (multimedije za djecu, elektroničke građe, zvučnih knjiga, filmova, glazbene građe i sl.) i periodike.

Sve su to razlozi zbog kojih su nam police popunjene te postoji stalna potreba za novim kvadratima, policama, odjelima. A 2016.-u ćemo godinu pamtiti kao prekretnicu u kojoj su učinjeni pomaci na tom planu: cijela je godina obilježena opremanjem prostora novim namještajem.

Nakon građevinske adaptacije i proširenja 2015. godine, siječanj je prošao u ritmu opremanja Čitaonice. Uz postojeći namještaj koji je bio u iskoristivom stanju, iz vlastitih je sredstava dokupljeno polica i stolova u vrijednosti od 20.000,00 kuna, korisnicima su na raspolaganju 4 nova prijenosna računala, a prostor je tijekom godine korišten za raznovrsne programe. Čast prvog korištenja novouređene Čitaonice pripao je čitateljskom klubuKljučČ“ za siječanjskog susreta, a u veljači je klub proslavio svoj prvi rođendan.

U drugom smo se dijelu godine bavile opremanjem Posudbenog odjela za odrasle novim policama kao i uređenjem Posebnih zbirki (Zavičajna zbirka, legat Hrvatske narodne čitaonice Matija Gubec, Rara i sl.) ukupne vrijednosti 245.000,00kuna (Ministarstvo kulture RH 200.000,00; Općina Čepin 30.000,00 i vlastita sredstva 15.000,00). Treba naglasiti da je ormar u kojem je smješten legat restauriran i dopunjen restauriranim stolićem i stolicom što čini lijepu i skladnu cjelinu povijesnog naslijeđa koje čuvamo generacijama koje dolaze. Nabavljeni su profesionalni nosači oznaka na policama, što će i osoblju i korisnicima olakšati snalaženje u labirintu polica i knjiga. Čitaonica je dopunjena izložbenom vitrinom i stolicama, a Odjel za djecu i mlade dvjema policama, kao i spremišni prostor, koji nam preostaje kao gorući problem za rješavanje u godinama koje dolaze. Iako je Knjižnica sada opremljena lijepim i funkcionalnim namještajem, kako je fond velik, police će vrlo brzo biti pretrpane i nužno je opremanje Spremišta profesionalnim policama, kompaktusima, čime ćemo i ovaj problem dugoročnije riješiti.

Unatoč i usprkos aktivnostima oko uređenja, nije zanemarena programska djelatnost. Knjižnica je nastavila uspješnu suradnju s Dječjim vrtićem „Zvončić“ i svim skupinama omogućila grupne posjete, besplatan upis i korištenje građe. Posebno ćemo pamtiti Maskenbal i Cvjetnicu u Knjižnici. Također smo nastavili surađivati s objema čepinskim osnovnim školama i svim nastavnicima koji su izrazili želju za posjetom i suradnjom smo to i omogućili. Kreativnost djece poticali smo izložbama njihovih straničnika. Knjižničarke su i izašle iz svog prostora i održale zanimljiv i kreativan sat u OŠ V. Nazor.

Kako njegujemo socijalnu osjetljivost, uključili smo se i u zanimljivu akciju „Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke“ Hrvatskog saveza za rijetke bolesti. Već tradicionalno sudjelujemo u akciji „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj, tuđe srce obraduj!“ povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga. Promovirali smo knjigu Željka Garmaza „U Africi nije sve crno“ te tako sudjelovali u humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za izgradnju sportske dvorane u Ruandi. Instaliranjem platforme za osobe smanjene pokretljivosti Knjižnica je postala dostupna i ovoj osjetljivoj kategoriji stanovništva.

U suradnji s gospođom Anicom Puljek održali smo uskrsnu kreativnu radionicu izrade bušenih jaja te postavili izložbu Anicinih, različitim tehnikama stvaranih pisanica. U „Noći knjige“ smo održali susret s književnicom za djecu Snježanom Babić Višnjić, kao i tradicionalni večernji koncert Udruge Pozitivni i sretni. U suradnji sa Šahovskim klubom Čepin proveli smo još jednu „Malu školu šaha. Obilježavali smo značajne datume i prigodne teme izložbama, provodili akcije besplatnog upisa, aktivnostima provodili nacionalnu kampanju „Čitaj mi“, prigodno obilježili Dane općine Čepin izložbom straničnika Jasminke Lončar, uspješno proveli još jedno „Ljeto u Knjižnici“ igraonicama i radionicama. U suradnji s udrugom Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) proveli smo uvodnu radionicu robotike. Obilježili smo Mjesec hrvatske knjige, organizirali čitateljski maraton, obilježili Dan hrvatskih knjižnica, a akcijom „55 knjiga za 55 godina rada Knjižnice“ darivali korisnicima 55 knjiga te tako obilježili 55. obljetnicu postojanja. U prosincu smo organizirali radionicu izrade božićnih ukrasa od otpisanih knjiga i kreacijama okitili bor u Knjižnici. Mališane smo razveselili kazališnom predstavomPismo djedu Mrazu“, a godina je završena opremanjem izložbenog prostora „Knjige & Slike vodilicama i adekvatnom rasvjetom. Prostor je svečano otvoren izložbom slika članova Likovne udruge Čepin „Knjigom & Slikom“. Bio je to događaj koji je objedinio više umjetnosti: književnost, slikarstvo i glazbu uz ugodnu atmosferu igre svjetlosti reflektora i svijeća, što ćemo zasigurno još dugo pamtiti.

Uspješno doprinosimo razvoju struke omogućavanjem mladim kolegama stručno osposobljavanje za rad i polaganje stručnog ispita. Tokom godine su dvije polaznice završile obuku, a angažirali smo još jednu kolegicu koja će kod nas provesti gotovo cijelu 2017. godinu.

Osnaženi kadrovski, nadahnuti uređenim prostorom, inspirirani smo za osmišljavanje i realizaciju raznovrsnih programa za sve naše sumještane koje pozivamo da prate našu mrežnu stranicu, stranicu na Facebooku, kao i pisane obavijesti te svojim dolascima opravdaju potrebu razvoja kulture u zajednici kao i našu težnju za većim interesom za knjigom i knjižnicom što je pokazatelj stupnja civilizacijskog razvoja i napretka nekog društva. Svi resursi su nam raspoloživi, samo ih trebamo iskoristiti. Iako je budućnost neizvjesna, jasno nam je što i dalje čini naš rad: kontinuirano nastojanje sumještanima osigurati dobre knjige, znanje, priče te kvalitetno provođenje slobodnog vremena i dokolice koje uključuje čitanje, ali i kreativnost u cjelini. Nadamo se da ćemo (p)ostati dobri prijatelji i suradnici na životnom putu. Znate gdje smo, navratite…

Marija Čačić, Voditeljica Knjižnice

Čitateljski klub KljučČ

Čitateljski klub KljučČ

Google prevoditelj

Noviteti

EEG

EEG

Prije nego što odeš

Prije nego što odeš

Tko nađe, njegovo

Tko nađe, njegovo

Protuotrov

Protuotrov

Ono što vidiš tek kad usporiš

Ono što vidiš tek kad usporiš

Labirint duhova

Labirint duhova

Put sreće

Put sreće

Prosjak i zec

Prosjak i zec

Sestra

Sestra

Bez rukavica

Bez rukavica

Sve je u glavi

Sve je u glavi

Ministarstvo potpune sreće

Ministarstvo potpune sreće

Ćutim te

Ćutim te

Dijete

Dijete

Biljke koje njeguju

Biljke koje njeguju

Kad sam bila nevidljiva

Kad sam bila nevidljiva

Sva naša pogrešna sutra

Sva naša pogrešna sutra

Što je ostalo iza nje

Što je ostalo iza nje

Tajni život drveća

Tajni život drveća

Homo Deus

Homo Deus

Prijavite se