Ponedjeljak, Srpanj 16, 2018

Međunarodni dan pismenosti

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, koji se obilježava 08. rujna, ove godine pod tematskim naslovom Pismenost za mir, Knjižnica Centra za kulturu Čepin odlučila je obilježiti ovu značajnost prigodnom izložbom. Važnost pismenosti, kao jednog od temeljnih ljudskih prava i preduvjeta za mir, odlučili smo i simbolički predstaviti odabirom knjiga koje se referiraju na zadanu temu.

Na izložbenom panou knjižnice korisnici, pokraj predstavljenih knjiga, mogu pročitati i porazne podatke o stanju pismenosti u svijetu i kod nas.

Međunarodni dan pismenosti, koji se od 1966. godine obilježava i slavi 8. rujna u cijelom svijetu, ove godine ima temu Pismenost za mir. Time se želi naglasiti važnost pismenosti kao jednog od osnovnih ljudskih prava koje je ujedno i preduvijet za mir bududi da zalazi u kulturne, socijalne, političke i ekonomske sfere.

Brojke vezane za (ne)pismenost i dalje su alarmantne i zabrinjavajude: 793 milijuna odraslih je nepismeno, 67 milijuna djece osnovnoškolske dobi ne pohađa osnovnu školu, a 72 milijuna srednjoškolaca nema mogudnost za adekvatnu edukaciju riskirajudi tako novu generaciju nepismenih. Ovakva situacija izravno utječe na napore da se smanjih siromaštvo, odnosno omogudi društveno-socijalni razvoj.

Pismenost je snaga za mir i akcelerator napretka. Stoga se nijedna zemlja ne može nadati uspostavi trajnog mira i blagostanja ako ne pronađe načine da izgradi međusobno povjerenje svojih građana kroz inkluzivno obrazovanje, poštovanje i dijalog. Od presudne je važnosti integrirati pismenost u izgradnju mirovnih procesa kako bi se zasadilo sjeme mira i pomirenja. Također, i mladima i odraslima treba omoguditi stjecanje potrebnih vještina kako bi sebi osigurali odgovarajude zaposlenje. Postoje, dakle, dobri razlozi zašto je pismenost u središtu obrazovanja za sve.

Pismenost je ljudsko pravo, sredstvo osobne snage te sredstvo za društveni i ljudski razvoj o čemu može posvjedočiti gotovo četiri milijarde pismenih osoba u svijetu. Međunarodni dan pismenosti posebna je prigoda za Hrvatsko čitateljsko društvo (HČD) da dodatno naglasi i upozori javnost na važnost čitanja i pismenosti. Zato i ove godine pozivamo sve naše članove, ali i sve zainteresirane, da se priključe akciji Čitanje na gradskim točkama te čitanjem na javnim mjestima promoviraju pozitivan stav o čitanju.

Povodom Dana pismenosti oblikovali smo i e-bilten (https://hcdbilten.wordpress.com/) s ciljem brže i jednostavnije razmjene iskustava i informacija.
Kao i do sada, tijekom ljeta trajao je natječaj Smiješak...čitajte!, a 8. rujna odabrat demo tri fotografije koje najbolje promoviraju pismenost i čitanje.
Na našim mrežnim stranicama (www.hcd.hr/?sel=13) nalaze se brojne ideje za obilježavanje Dana pismenosti pa vas pozivamo da u skladu s temom obilježite ovaj dan.

Na kraju, čestitamo Međunarodni dan pismenosti našim članovima, ali i svima koji svakodnevno podupiru razvoj i napredak potičudi pismenost.

Hrvatsko čitateljsko društvo

Čitateljski klub KljučČ

Čitateljski klub KljučČ

Google prevoditelj

Noviteti

EEG

EEG

Prije nego što odeš

Prije nego što odeš

Tko nađe, njegovo

Tko nađe, njegovo

Protuotrov

Protuotrov

Ono što vidiš tek kad usporiš

Ono što vidiš tek kad usporiš

Labirint duhova

Labirint duhova

Put sreće

Put sreće

Prosjak i zec

Prosjak i zec

Sestra

Sestra

Bez rukavica

Bez rukavica

Sve je u glavi

Sve je u glavi

Ministarstvo potpune sreće

Ministarstvo potpune sreće

Ćutim te

Ćutim te

Dijete

Dijete

Biljke koje njeguju

Biljke koje njeguju

Kad sam bila nevidljiva

Kad sam bila nevidljiva

Sva naša pogrešna sutra

Sva naša pogrešna sutra

Što je ostalo iza nje

Što je ostalo iza nje

Tajni život drveća

Tajni život drveća

Homo Deus

Homo Deus

Prijavite se